Kartongkastmaskintävling för civilingenjörsstudenter

Kartongkastmaskintävling för civilingenjörsstudenter

De nya studenterna på ingenjörsprogrammen i Maskinteknik och Industriell Ekonomi har under ett hektiskt dygn fått öva sig i den ädla konsten ’Serious Play’ i den prestigefyllda tävlingen att bygga kastmaskiner.

Med papp, tejp, lim och snöre som enda tillåtna byggmaterial tog sig studenterna gruppvis an utmaningen att konstruera och bygga en kastmaskin som skulle tävla i fem olika kategorier; två prestandatävlingar där det handlade om att kasta längst samt pricka bäst, samt tre bedömningstävlingar där innovationshöjd, ingenjörsmässighet, och best in show bedömdes.

Studenterna tog sig an utmaningen med stor energi och flertalet kämpade länge och väl långt inpå kvällen med sina koncept.

Dag två handlade om att trimma in och finjustera samt optimera koncepten för tävlingen som gick av stapeln på torsdag eftermiddag.

I tävlingsmomentet att kasta längst lyckades alla team få iväg sina tennisbollar och med viss spridning kunde vi ändå konstatera rekord i denna gren med hela 14 meter för vinnande lag 18.

I pricktävlingen handlade det om att pricka så nära bulls eye på 10 meters avstånd som det bara går. Lag 12, som tog hem segern var i en klass för sig här och hade två av tre kast inom träffbild.  

I bedömningsgrenarna stod det klart att det var många intressanta designval som studenterna hade gjort, även om flertalet utgick från en klassisk Trebuchet-lösning. I tävlingen om design och innovation tog lag 11 hem priset.

I kategorin ingenjörsmässighet gick vinsten till lag 18 som hade en snillrik och effektiv lösning för att kunna finjustera och ställa in sin kastarm, vilket också var ett effektivt vapen i prestandatävlingen.

Sist men inte minst i tävling om best in show tog även här lag 18 hem segern.

Lärarna och tillika arrangörerna hoppas att alla deltagare har haft en lärorik och rolig upplevelse och att studenterna har fått värdefulla erfarenheter att ta med sig i sina framtida ingenjörsstudier de närmaste åren.

Video

Galleri

 

Categories: Education