Framtidens digitala produktutveckling samlar företag

Framtidens digitala produktutveckling samlar företag

Modelldriven utveckling och beslutsstöd” heter en av BTH:s två forskningsprofiler. Temat är hur digitala modeller kan utvecklas och användas för att snabbare utveckla nästa generations produkter som passar in ett hållbart samhälle. Under tre dagar träffades forskare och företagsrepresentanter i forskningsprofilen för att diskutera resultat och lägga ut planen för de kommande 3 åren av forskning och samverkan.

Kärntruppen samlad
Kärntruppen samlad

Produktutveckling är en svensk paradgren och mycket av dagens välfärd i Sverige är uppbyggt kring den tillverkande industrins utveckling under senaste årtiondena. I profilen är forskningen inriktad på digitala verktyg som stödjer produktutvecklande företag att snabbare, mer miljövänligt, mer värdeskapande, och mer innovativt, ta fram nya lösningar.

img_57611
Presentationer och diskussioner var temat för de tre dagarna.

BTH har sedan tre år en forskningssatsning inom området innovativ produktutveckling där simuleringsdriven utveckling, hållbarhet, och innovativa produkt/tjänstelösningar är av intresse. Forskningen leds av Professor Tobias Larsson, Institutionen för Maskinteknik.

Vi är nu halvvägs in i denna 6-åriga satsning och börjar se frukterna av forskningen, dels i vetenskapliga artiklar, men även i faktisk förändring i företagen. Det är fantastiskt roligt.” säger Tobias.

Han fortsätter: “Vi har samlats för att summera de första 3 åren, titta på vilka vita fält vi har, och sedan ta sats för att köra i mål. En förhoppning är att vi om 3 år står med ett etablerat forskningscenter och en internationell profil som gör skillnad för våra partners.”

Digitala modeller är kärnan i profilen
Digitala modeller är kärnan i profilen

Forskningen bedrivs primärt i ett sexårigt projekt som finansieras av KK-stiftelsen och som genomförs i samarbete med företag, bland annat Aura Light International, Avalon Innovation, Atlas Copco, GKN Aerospace Engine Systems, Holje International Group, Tetra Pak Packaging Solutions AB, och Volvo Construction Equipment.

För mer information: Professor Tobias Larsson, tlr@bth.se, +46455385525

Categories: News, Research