Tjejer testar CAD under inspirationsdagen inom teknik

Tjejer testar CAD under inspirationsdagen inom teknik

I samarbete med Womengineering (http://womengineer.org/) bjöd BTH in unga tjejer till ”Introduce a Girl to Engineering” (IGE) -dagen (http://www.igeday.com/) där vi visade våra tekniska utbildningar och skapade ett gränssnitt mot att vara ingenjör, genom att tjejer som är nyfikna på teknik fick träffa studenter och lärare samt även fick chansen att testa på ingenjörsarbete.

Sofie Wikström från The Station (https://www.artstation.com/sofiewikstrom) berättade om sin resa fram till sin nuvarande tjänst som Lead Artist, studenter från våra campus i Karlshamn och Karlskrona berättade om hur det är att studera och vad de producerar i sina utbildningar, samt berättade om Wox, nätverket för kvinnor som studerar till ingenjör på BTH. Tre studenter från Maskinteknik i Karlskrona tog sedan vårt labb MakerSpace online och guidade deltagarna i att designa egna produkter som vi sedan 3D-printar och skickar ut per post.

“Att få möta ungdomars entusiasm, bidra till att stilla deras nyfikenhet och till att öka deras tro på sig själva, är ett sätt att leva att ‘Framtiden börjar på BTH’. Superkul att samarbeta med kollegor, studenter och vårt nätverk i teknikbranschen för att arrangera IGE-day. “, säger Camilla Rüden, jämställdhetssamordnare och arrangör av IGE-day på BTH.

Maskinteknikstudenterna Josefin Molander, Lovisa Bjerkén och Linnea Nilsson har under årets upplaga av IGE inspirerat deltagarna genom att visa på vad en del av att vara student kan vara genom att hålla i en workshop i datorstöd för ingenjörsarbete.

Lovisa, Josefin och Linnea berättar om våra ingenjörsutbildningar i Maskinteknik under webbeventet.

På grund av restriktionerna med Covid-19-pandemin fick årets upplaga av IGE genomföras som ett onlineevent via distansverktyg. Studenterna ledde deltagarna i en CAD-tutorial via videokonferens.

“-Det var en kul upplevelse att kunna vara med på och kunna visa andra vad det är vi bland annat gör på utbildningen. Var även en annorlunda situation nu när vi fick köra på distansverktyget Zoom men tyckte det fungerade bra och smidigare än förväntat”, säger Linnea Nilsson

Deltagarna fick testa på vilka möjligheter som CAD-programmet TinkerCad kan erbjuda och känna på vad ingenjörsarbete går ut på. Vi kommer nu skriva ut deltagarnas kreationer i 3D-skrivare i vårt MakerSpace.

Deltagarna fick testa och skapa sina egna produkter i CAD-programmet TinkerCad.

Under dagen fick vi flera online-applåder och deltagarna blev inspirerade i att lära mer om teknik.

“-Det här var verkligen jättekul!” och “-Tack för en superbra förmiddag!”, var några omdömen som kunde höras när dagen skulle summeras.

”-Att bidra till att andra unga tjejer eventuellt väljer en teknisk inriktning i framtiden känns underbart”, summerar Lovisa Bjerkén efter CAD-övningen.

För att nå ut med eventet har vi också samarbetat med de andra IGE-day arrangörerna i Blekinge, Södra Cell, Volvo, Rise och Uniper, samt med Techtank, Kreativum och Teknikcollege. Inbjudan gick också ut via nätverket Jämställt Blekinge Nu och till alla gymnasie- och högstadieskolor i Blekinge.

“- IGE är ett viktigt arrangemang för oss och särskilt för mig som ansvarig för ingenjörsprogrammen i maskinteknik, eftersom vi ser det som en viktig uppgift att främja teknikintresse och kunna rekrytera fler tjejer till våra ingenjörsprogram”, säger Christian Johansson Askling, programansvarig för Maskinteknik. “Jag är mycket stolt över det arrangemang som Josefin, Lovisa och Linnea har genomfört med tjejerna idag under utmanande förutsättningar med distansverktyg. Nu hoppas jag att vi inom några år kommer att se deltagarna på ett ingenjörsprogram och gärna hos oss i Blekinge.”

“-Lärare och studenter hade börjat förbereda aktivitet även i vårt labb Ericsson Space och gästföreläsare från Ericsson var inbokad, men i Corona-läget fick denna del tyvärr utgå, den här gången. Ett starkare samarbete kring hur vi med gemensamma krafter kan utmana normer och könsbundna studieval är på väg att växa fram och jag ser med tillförsikt fram emot fortsättningen. Leve jämställda framtiden!”, avslutar Camilla Rüden.

Categories: Education, News