Projektkurs 1: Autonom robot

Projektkurs 1: Autonom robot

Robust robot

Programme: Civilingenjör Maskinteknik

Course: Projektkurs 1 MT1538

Corporate partner:

Challenge: Utmaningen på detta projekt var att bygga en fungerande autonom robot som kunde plocka upp, sortera och lämna bollar från hänvisad plats.

Solution:Vår lösning var en robust robot som är gjord av trä och metall, vi hade en stabil grund som gjorde att vi kunde bygga upp i höjd för att kunna plocka upp bollarna. Vår lösning för utmaningen var att vår grupp endast fokuserade på att plocka upp och sortera bollarna sedan föra över de till vår systergrupp som lämnade bollar i rätt plats. Vi använde oss av ett spår som rör sig linjärt för att komma ner i bollhavet så att upphämtning av bollar var enklare, skopor som var 3D-printade och ihopsatta på bandet användes för att plocka upp bollarna och föra över dem till sorteringsmekanisen som även den var utskrivet genom 3D-printing. Alla 3D-printningar ritades i Autodesk inventor programmet. Träreglerna som användes är även de ritade i Autodesk inventor och den skrevs ut genom fräsning i trä med hjälp av en CNC-maskin. Bandet som användes är gjord av aluminiumstänger som vi bockade och själva bandet är av lego.

Impact:All plast och trämaterial som användes går direkt till bränart vid återställning så det har en negativ påverkan genom koldioxidutsläpp. Medans aluminuim och metall återanvänds genom att smältas och görs till nya skivor och stänger. Alla mutrar och skruvar som användes återanvänds direkt.

Prototypes: Genom projektets gång har flera prototyper och pretotyper gjorts genom lego och kartong för att sedan ta fram ett fungernade koncept som då tillverkades i trä och metall för slutlig konstrukton. Det har totalt gjorts 5 prototyper som hela tiden utvecklades till det bästa möjliga lösning.

Quotes from sponsor/partner:

Project team: Reza Basim Daher, Robin Raymundsson, Linus Bertilsson, Yousef Kostero, Yasser Hajjouz