Kollektivtrafik på vattnet? Resultatdagar i Karlskrona

Kollektivtrafik på vattnet? Resultatdagar i Karlskrona

BTH har det senaste året haft ett forskningsprojekt tillsammans med Cstrider, Affärsverken, Actrify och Blue World Technologies, finansierat av Energimyndigheten.

Syftet med projektet har varit att se vilka möjligheter som finns att  förbättra kollektivtrafiken genom att använda de vattenvägar som finns för att på så sätt avlasta existerande infrastruktur.

I projektet har man annat utrett olika scenarier samt modellerat och simulerat på basis av faktiska trafikdata. Nu är projektet på väg att avslutas därför hade man en avlutningstillställning i Karlskrona under två dagar där projektpartners internt gick igenom resultat, samt publikt delade dessa. Provkörning erbjöds först till Affärsverkens kaptener, och sedan lite mer publikt till intressenter. Ett 60-tal personer deltog i resultatspridning, provkörning och fortsatta projektdiskussioner för nästa steg.

Modellering och simulering har utförts i BTH’s Virtual Production Studio Lab och det beräkningskluster man har där.

Två intensiva dagar med projektavslut, summering, provkörning och planering framåt är till ända. Resultaten visar på stor potential och jag ser fram emot fortsatt samarbeten i Karlskrona med verklig provning, simulering och optimering. Tillsammans med BTH, Affärsverken och Karlskrona har vi stora möjligheter att göra något som blir bra! När högskola, företag och kommuner jobbar tillsammans skapar vi mycket positiva synergier för alla inblandade.” Tobias Husberg, Cstrider

Projektteamet med Tomas Wianto (Affärsverken), Tobias Larsson (BTH), Marco Bertoni (BTH), Tobias Husberg (Cstrider) och Thien Laubeck (Actrify).

Professor Marco Bertoni om simuleringarna; “Två simuleringsmodeller, Karlskrona Väst och Karlskrona Öst, utvecklades för att representera autonoma poddnätverk på de nordvästra och nordöstra sidorna av Trossö, som täcker 2,5 km² respektive 5 km², med flera dockningsplatser. Varje podd rymmer upp till 12 passagerare och utrustning, opererar i hastigheter på 5–6 knop och följer ett fast dockningsschema, med väntande protokoll om dockningsplatser är upptagna. Passagerarbeteende, inklusive påstigningsbenägenhet, avhopp (att lämna kön i förtid) och undvikande (att inte ställa sig i kö alls), är integrerat i simuleringen, medan energiförbrukning uppskattas med hjälp av fältdata från tester av fysiska prototyper.”

BTH’s projektledare Professor Tobias Larsson om projektet; “Vi är duktiga på modellering och simulering för att kunna fatta informerade beslut om vilken väg man ska ta kring sin produkt och tillhörande tjänster. Det är stimulerande att kunna jobba med stora bolag som med förändringar kan göra en enorm skillnad i samhället. Samtidigt så behövs det nya aktörer som utmanar, vågar tänka nytt och utmanar det som är dagens sanningar. Detta projekt är ett sådant projekt, där vi nu kan konstatera att idén att nyttja vatten för kollektivtrafik är lovande. 95% besparing i energi mot dagens lösningar är ju inget annat än innovation! Vi vill vara nära tillämpningar och göra skillnad och detta stöttar den gröna omställningen med ny teknik, samtidigt som det skulle kunna vara ett spännande inslag med Karlskrona som stor testplattform för tekniken. Vi ser framemot nästa steg med entreprenörerna bakom Cstrider!”

Väst och Öst-scenarios för simulering

“Vi har ju varit med från början i matchmakingen mellan Cstrider och BTH’s forskarteam, och är ju med i uppskalningen framåt av projektet med Karlskrona som testplattform, så det känns kul att se resultaten för projektet och det passar ju perfekt in i vår marintekniska profil här i regionen!” David Appelberg, verksamhetsledare, Marine Technology Center of Sweden, Blue Science Park.

Mer information

Läs mer om projektet: https://www.productdevelopment.se/recs-resilience-in-electricity-charging-systems-2024-2025/

Media i samband med resultatdagarna:

Bildarkiv

Categories: Innovation, News, Research