Josefin och Albin på utbyte i Bergamo

Soluppgång över Bergamo

Josefin och Albin på utbyte i Bergamo

Hallå där Albin och Josefin! Ni är iväg på utlandsstudier. Var befinner ni er?
Jajjemän! Vi befinner oss i Bergamo i norra Italien. Bergamo ligger i regionen Lombardiet, strax utanför Milan. Vi pluggar på University of Bergamo. 

Varför ville ni genomföra en utbytestermin?
Främst kände vi att det hade kunnat vara en lärorik och häftig upplevelse att bo utomlands ett tag och känna på andra kulturer. Eftersom möjligheten finns att göra detta inom programmet kändes det som en ”no-brainer”, det finns ju verkligen bara fördelar. 
Josefin: När jag sökte till BTH visste jag att jag ville åka på utbytesstudier, så jag letade efter en högskola som hade goda möjligheter för detta! 

Varför valde ni Italien och Bergamo?
Vi visste att vi ville åka inom Europa, och helst till ett lite mindre universitet precis som BTH. Bergamo var helt enkelt det universitet som hade bäst kurser som vi kunde matcha in i vårt program. Vi gillar ju vår utbildning här, så vi ville hitta något som kunde ge oss lite fördjupning i kurser vi har tyckt varit kul här hemma, vilket vi också gjorde!

Plugg i Pisa
Plugg i Pisa

Hur är det att plugga i Bergamo?
Vi var där i pandemitider, så vår upplevelse är (förhoppningsvis) annorlunda än vad framtida utbytesstudenters upplevelser kommer at vara. Universitet har flera olika campus, uppdelat för de olika fakulteterna. Ingenjörsfakulteten hade ett eget campus som låg lite utanför själva Bergamo, i en liten förort som heter Dalmine. Det var ett fräscht och relativt litet campus, men med riktigt häftiga labb- och projektlokaler. Föreläsningarna var lite annorlunda än vad vi är vana vid, de kändes lite mer långdragna, men själva kvalitén på innehållet var lika bra som vi är vana vid hemma. De kurser vi hade valt var inom samma program, och fyra av kurserna satt ihop som ett stort kurspaket. Det var med den klassen som läste dessa fyra kurserna som vi blev som klasskamrater. Det var en liten klass på bara 9 studenter, 11 med oss, och det var för att det var första gången det programmet gick som de inte var så många. Vi hade möjligheten att skapa en bra relation med våra klasskamrater där och träffade dem många gånger utanför klassrummet också. Professorerna på ingenjörsfakulteten var kunniga och insatta i sina respektive ämnen, men samtidigt väldigt avslappnade. Det kändes enkelt att prata med dem. Det kändes mycket som hemma.

Med anledning av pandemin var det organiserade sociala utbudet var något begränsat. Men där finns två organisationer som såg till att vi ändå kunde ses och umgås inom ramarna för lokala restriktioner. Dessa var Erasmus Student Network (ESN) samt European Students’ Forum (AEGEE). Det var mest genom AEGEE som vi träffade många andra utbytesstudenter från hela världen och hade trevligt tillsammans.

Vad läser ni där? (ex nåt om de mest profilerade kurserna/projekten) 
Vi tog kurser inom ett program som heter “Smart Engineering Technology”, och kurserna var inriktade på smart produktionsteknik och tillverkningsteknik. För att använda BTH-språk kan man kalla några av kurserna för “Datorstöd för Ingenjörsarbete fortsättningskurs”, “Materiallära fortsättningskurs” och “Tillverkningsteknik fortsättningskurs”. Två andra kurser som var lite mer nytt, var en kurs om industrirobotar och en i produktionssystem. Detta rundade vi av med att läsa italienska. Examinationen för de fyra kurserna som vi nämnde tidigare var ett stort projekt, där vi jobbade med att skapa en smart industrirobot i form av en kantpress.

Aperitivo i Dalmine
Aperitivo i Dalmine

Något särskilt ni gjort på fritiden när ni inte pluggar? 
Regionen Lombardiet, som vi befann oss i, är otroligt vacker. Det finns två stora sjöar, Como samt Garda, som är himlans vackra, och är ett obligatoriskt resmål om man befinner sig i regionen. Runt respektive sjöar finns det många vackra småstäder, och en natur som är svår att matcha. Bergamo ligger bara några timmar med tåg ifrån Milan, Venedig, Florens, Pisa, Bologna, Verona (och vi lyckades besöka alla dessa), med flera och vi rekommenderar starkt att man åker dit. Milan är närmsta storstaden och rekommenderas också starkt. För den som är lite mer hurtig, så ligger Bergamo precis där Alperna övergår till italienska slätten. Det är nära till skidorter, och att vandra i bergen är också något vi kan rekommendera. Sen när man är i Italien så måste man såklart testa på att ta “aperitivo”, som är något man köper innan maten. Det består av en drink, mest populärt är Aperol Spritz, och lite smårätter till exempel en ost- och charkbricka och/eller chips och oliver. Detta finns på varenda restaurang och café i hela landet och är väldigt billigt sätt till vad vi är vana vid hemma i Sverige!

Josefin vid Lutande tornet i Pisa
Josefin vid Lutande tornet i Pisa

Hur har Coronapandemin påverkat under er tid i Bergamo? 
De första sex veckorna var det hel eller partiell lock-down, vilket klart var ganska tråkigt. Men därefter öppnade samhället upp lätt desto mer tid som gick. Den största påverkan det hade var klart på studierna, som sköttes på distans i princip hela terminen. Vi hade verkligen önskat att vi hade kunnat vara på plats i skolan, men det gick tyvärr inte mer än bara nån enstaka vecka.

Soluppgång över Citta Alta
Soluppgång över Citta Alta

Vilken har varit största nyttan med att vara på utbyte?
Utbytet med andra kulturer. Eftersom vi umgåtts mycket med utbytesstudenter från hela världen är det inte bara den italienska kulturen vi fått lära känna, utan vi fick även träffa studenter från Tyskland, Frankrike, Spanien, Turkiet, Belgien, Iran, Egypten, Ryssland, Storbritannien, och många fler. Att få lära känna alla dessa härliga människor från hela världen har varit helt underbart och definitivt det bästa med utbytesstudierna.

Skulle ni rekommendera andra Maskinstudenter att åka en termin utomlands?
Absolut! Det ger en möjligheter att ta kurser i ämnen relaterade till maskinteknik som man inte har möjligheten att ta hemma vid BTH, och det ger en möjligheten att testa BO I ETT ANNAT LAND !!! utan någon större uppoffring. Det är verkligen något vi uppmuntrar alla att göra. Du läser det du skulle läst hemma, så du hamnar inte efter i skolan, och du får testa på något nytt, och du får känna på att du kan något någon annan stans än hemma vid BTH.

Albin i Galleria Vittorio Emanuele II i Milano
Albin i Galleria Vittorio Emanuele II i Milano

Skulle ni rekommendera fler att åka till Bergamo?
Ja! Bergamo är en liten stad (med Italiens mått mätt) vilket gjorde det lätt att känna sig som hemma. Staden har ett fantastiskt läge, som gör att det är väldigt nära till mycket häftig natur och andra sevärdheter i Italien. Högskolan och särskilt ingenjörsfakulteten var ganska liten och hemtrevlig, och alla lärare var väldigt schyssta och hjälpte oss med allt vi frågade om. Det är ett etablerat utbyte, våra respektive internationella kontor har bra kontakt med varandra så alla frågor som man kan ha löses enkelt genom bra kommunikation mellan BTH och UNIBG.

Att åka på utbytesstudier är ett kul avbrott i vardagslunkandet där du ändå kan fortsätta arbeta mot ditt mål att bli färdigutbildad maskiningenjör. Det borde vara något som alla åtminstone funderar på att göra. Åker du inom EU får du ett automatiskt stipendium som täcker de mesta av dina ökade utgifter som kommer till följd av att du pluggar utomlands. Vi tyckte det var en fantastisk upplevelse och tycker verkligen det är något som alla ska göra.

Categories: Education, News