Återskapande av tråd för additiv tillverkning

Återskapande av tråd för additiv tillverkning

För en grönare framtid med mindre spillmaterial

Programme: Mechanical Engineering 

Course: Karlskrona Makerspace

Corporate partner: Lockheed Martin

Challenge: Uppdraget gick ut på att ta fram en produkt/lösning som kunde återskapa spillmaterial från 3D-printing och minimera skräp till en låg kostnad.

Solution: Lösningen var en extruder likt en 3D-printer men istället för att bygga upp en detalj på en platta smältes granulat inuti en cylinder för att sedan tryckas ut genom ett munstycke. Denna smälta formades till en tråd väl ute ur munstycket som sedan spolades upp på en ny spole för återanvändning.

Impact: Påverkan blev att spillmaterial som antingen kunde slängts eller skickats iväg på återvinning nu kan återskapas direkt på plats. Detta minimerar onödiga steg mellan återvunnen plast och dess brukare så som transporter.

Prototypes: En fysisk prototyp skapades samt flera koncept skapades med hjälp av CAD-program. P.g.a Covid-19 pandemi gick vi miste om tid i laboratorier för att kunna fortsätta med fysiska tester och utveckling.

Quotes from sponsor/partner: “Ser fram emot att pröva dessa i verkstaden"

Project team:

 • Lowe Lander, MTACI17
 • Ivar Sundström, MTGHM18
 • Nghia Phan, MTGHM17
 • Victor Bergh, MTGHM16
Sharing
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •