Studiebesök på Tre D Mekaniska och Safeman

Studiebesök på Tre D Mekaniska och Safeman

Studiebesök ute i industrin är nödvändiga och oerhört värdefulla inslag för våra lärare, forskare och studenter. Med stor hjälp av Ingela Håkansson och Techtank fick vi den 30 mars möjligheten att besöka Tre D Mekaniska i Vilshult och Safeman i Olofström. Mycket spännande att få veta mer om dessa företag som båda har en väldigt intressant portfölj av produkter och projekt.

Olle Haglund, VD på Tre D Mekaniska, inledde med att berätta om företaget som har en omsättning på runt 67 miljoner med en kundbas på ungefär 120 kunder från ett flertal olika industrier: sjukvård, fordon, design, bygg, energi, samt livsmedel. Vare sig det handlar om desinfektionsutrustning på sjukhus, diskmaskiner till restaurangkök, värmepannor till hus, eller designprodukter som lampskärmar och äggkoppar så kan Tre D Mekaniska ligga bakom. Det är strategiskt viktigt att inte behöva vara alltför beroende av en enskild industri eller ett enskilt företag. Företaget har en väldigt modern mekanisk verkstad med laserskärning i 2D, 3D och rörlaserteknik. De bearbetar främst stål, rostfritt stål och aluminium, som sedan vidareförädlas genom kantpressning, svetsning, maskinbearbetning och ytbehandling. En av ägarna, Kristoffer Persson, tog oss med på en rundvandring genom produktionen. Kompetensbehovet är stort och en effektiv samverkan med yrkeshögskolor och högskolor/universitet är därför oerhört viktig. Tre D Mekaniska har även ett väl utbyggt nätverk med företag i närregionen som de kan samarbete med när de behöver ytterligare resurser eller maskiner för att slutföra projekt till kund.

Vid besöket på Safeman inledde Mikael Skåre, affärsutvecklare, med att berätta om Safemans historik: från tillverkare av skyddshandskar i slutet av 1930-talet, till dagens verksamhet med skräddarsydda detaljer till större volymenheter och färdigmonterade produkter till hela industrin. Företaget lägger stor vikt vid att experimentera och prototypa med nya material, för att hitta nya tillämpningsområden och för att ständigt flytta fram gränserna för vad som är möjligt att tillverka i olika material. Inom kort kommer en ny, ännu hemlig, produkt som vi besökare tror kommer att bli en storsäljare. Stay tuned! Jerry Gustafsson, produktionschef, tog oss sedan med på en tur genom produktionens omfattande maskinpark med ett 10-tal formare och 5-axliga fräsar samt utrustning för bockning, vattenskärning, sömnadsmaskiner, med mera. Safeman formger och tillverkar produkter och produktdetaljer i bland annat plast, textil, folie, läder och metall. Vi fick bland annat se exempel på väggpaneler och säten till brandbilar och ambulanser, vattenreningsmaskiner, flyktingbostäder och tågsäten. 

Stort tack till alla inblandade på Tre D Mekaniska, Safeman och Techtank för en givande dag!

Olle Haglund, VD på Tre D Mekaniska.

En av ägarna på Tre D Mekaniska, Kristoffer Persson, vid en av 3D-laserskärarna.

Jerry Gustafsson, produktionschef på Safeman, tog oss med på en rundtur i produktionen.

Stolsryggen från Arlanda Express känns kanske igen?

Save

Categories: News