Läs Maskinteknik vid BTH!

Produktutveckla och konstruera framtidens innovativa produkter och lösningar för ett hållbart samhälle!

Ingenjörer i Maskinteknik har byggt ryggraden i Sveriges industri, och kommer ha en än viktigare roll i omställningen till ett hållbart samhälle.

Kom och läs våra utbildningsprogram som gör dig till en modern digital produktutvecklare med en framtidssäkrad verktygslåda för problemlösning. Du pluggar forskningsnära och i nära samverkan med våra industripartners, och blir redo för en global karriär!

Läs mer om vår forskning i Product Development Research Lab.

VÄRLDEN ÄR FULL AV PROBLEM SOM BEHÖVER LÖSAS!
Jenny Elfsberg (industridoktorand vid BTH Maskinteknik) valde att studera till ingenjör för att hon är nyfiken helt enkelt. Och nyfikenheten tog henne till drömjobbet som ansvarig för Volvos innovationscentrum i Silicon Valley.

Våra program

Samtliga våra program är såväl forsknings- som appliaktionsnära, och har projektuppgifter som utförs i nära samverkan med industripartners för att säkerställa att utmaningarna inte bara är teoretiska utan även realistiska.

Civilingenjör Maskinteknik | 300hp

Vill du satsa på en gedigen teknisk utbildning med både bredd och hållbarhetsfokus ska du studera till civilingenjör i maskinteknik. Civilingenjörer i maskinteknik är efterfrågade på arbetsmarknaden. Efter examen kan du exempelvis arbeta som produktutvecklare, konstruktör, strategisk projektledare, expert inom till exempel energiförsörjning, inom rymdindustri, förpackningsföretag, offshoreindustri och medieföretag.

Läs mer
Sök nu

Högskoleingenjör Maskinteknik | 180hp

Vill du vara med och utveckla morgondagens maskiner och produkter? För att bli en framgångsrik produktutvecklare måste du ha både teoretiska och praktiska kunskaper. Efter din utbildning kan du exempelvis arbeta som utvecklingsingenjör, maskiningenjör, konstruktör, utvecklingsansvarig eller konstruktionschef.

Läs mer
Sök nu

Masterprogram Maskinteknik - Strukturmekanik | 120 hp

Utbildningen förbereder dig för arbete med avancerad produktutveckling eller med forskning inom maskinteknik. Efter avklarad examen behärskar du bland annat virtuell och fysisk modellering, simulering, experimentell undersökning och optimering.

läs mer
Sök nu

Produktutveckling - Distans | 120hp

Gillar du teknik och vill jobba som konstruktör eller produktutvecklare? Jobbar du redan i industrin men önskar högre kompetens som leder till nya arbetsuppgifter? Goda kunskaper i produktutveckling och maskinteknik gör det möjligt.

läs mer
Sök nu

Antagning stänger

Maskinteknik Instagram


This error message is only visible to WordPress admins

Error: There is no connected account for the user bthmaskinteknik. Feed will not update.

Maskinteknik YouTube

Projektarbeten

I programmen genomförs projekt kontinuerligt i kurserna, se en del projektresultat nedan, och fullständig lista här.

Volvo CE Rainbow fleet

Volvo CE Rainbow fleet

Safety through vision Programme: 2015 Master in Mechanical Engineering – Innovative and sustainable product development Course: MT2556 Advanced Product-Service Innovation Corporate partner: Volvo Construction Equipment Challenge: Enable a…

Läs mer
Evomatic P2B

Evomatic P2B

Modularisering och standardisering av ett gripdon Programme: Civilingenjör i Maskinteknik, 2017 Course: MT1454 Corporate partner: Evomatic Challenge: Att modularisera ett gripdon så att den kan…

Läs mer
Nästa generation av en mer användarvänlig CombCut

Nästa generation av en mer användarvänlig CombCut

Den ekologiska ogräsbekämparen Programme: 2017 Master in Mechanical Engineering – Innovative and sustainable product development Course: MT1454, Innovativ och hållbar produktutveckling 2. Corporate partner: Lyckegård…

Läs mer
Plåt- och spiralteknik stödbensfäste

Plåt- och spiralteknik stödbensfäste

We protect your belongings Programme: 2017 Master in Mechanical Engineering – Innovative and sustainable product development Course: MT1454, Innovativ och hållbar produktutveckling 2 Corporate partner:…

Läs mer
Evomatic – Modularisering/standardisering av gripdon

Evomatic – Modularisering/standardisering av gripdon

Modularisering/standardisering av gripdon Programme: 2017 Master in Mechanical Engineering – Innovative and sustainable product development Course: MT1454 Corporate partner: Evomatic Challenge: Tidigare har företaget varit…

Läs mer
Plåt & Spiralteknik i Torsås

Plåt & Spiralteknik i Torsås

Lift spirals Programme: 2017 Master in Mechanical Engineering – Innovative and sustainable product development Course: MT1454 Corporate partner: PST – Plåt & Spiralteknik i Torsås…

Läs mer
Fiskekrok

Fiskekrok

Flexible fishing hook Programme: 2017 Master in Mechanical Engineering – Innovative and sustainable product development Course: MT1454, Innovativ och Hållbar Produktutveckling 2. Corporate partner: –…

Läs mer
Combcut Lyckegård Group AB

Combcut Lyckegård Group AB

Innovation och hållbarproduktuveckling 2 Programme: 2017 Master in Mechanical Engineering – Innovative and sustainable product development Course: MT1454, Innovativ och Hållar Produktutveckling 2 Corporate partner:…

Läs mer

Nyheter

Examensarbete

Inom ovanstående program gör studenterna projektarbete och avhandlingar.

  • Ladda ner mapp om samarbete med studenter (svenska) här.
  • Ladda ner informationsblad om BTH-avhandling: bth-exjobb-informationsblad
  • Genom vår publikationsportal kan du hitta historiska teser som exempel på arbete. Sök efter “maskinteknik" för att hitta avhandlingar.

Portal för examensarbeten, jobb, internships.

Vanliga frågor | FAQ

Vilket CAD-system använder ni av på BTH? Jag har exempelvis använt Creo i mitt tidigare jobb…”

Vi använder senaste utgåvan av Autodesk Inventor Professional samt även medföljande simuleringsverktyg såsom Nastran-in-CAD, mm i vår undervisning. Det är ett CAD/CAE-paket för 3D-solidmodellering med lösningar exempelvis CAM, Simulering, Design Automation, mm i jämförbar paritet med exempelvis Creo, Catia, Siemens NX, och SolidWorks.

Man brukar säga att det viktiga är att förstå och kunna handha ett verktyg i paritet med något dessa och förstå parametrisk modellering riktigt bra för att ha en bra kunskap om den delen av ingenjörsarbetet. Det är det som vi fokuserar på i vår CAD-undervisning.

Sedan är det inte stor skillnad mellan dem, och det går sedan, med några timmar nötande av tutorials i något av de andra verktygen, ganska lätt att ställa om till att vara bra på dem också – bara du har en bra grundförståelse av solidmodellering.

(En del av anledningen till att Autodesk är vår lösning är att de är ganska aggressiva med rabatter för högskolor, samt att de är drivande i utveckling mot nya tillverkningsmetoder såsom 3D-print och därmed också generativ design där man optimerar strukturer för tillverkningsmetoderna som kommer framöver. Det är stor chans att de kommer att öka sina marknadsandelar här framöver så vi tror att det i alla fall inte är fel att köra detta.)

Jag har förlorat jobbet pga krisen kring Coronapandemin, är det läge att kompetenshöja mig nu?

Det är alltid en god idé att läsa om man vill avancera i sin karriär och kunna ta sig an mer omfattande ansvarsuppgifter. Nu ser vi att det säkert kommer vara osäkert ett tag framöver, och då kan det vara en idé att göra något värdefullt av den tiden genom att läsa antingen en Högskoleingenjörs- eller Civilingenjörsutbildning, för att vara starkare rustad när det sedan vänder i konjunkturen och på arbetsmarknaden.

Vad är skillnaden mellan Civilingenjör och Högskoleingenjör?

Skillnaden ligger lite i djupet på utbildningen, båda har en solid grund i matematik, fysik, CAD, hållfasthetslära, maskinelement, mm. Men eftersom det är 2 år mer på civil så går vi lite mer på djupet i den och där läser man fler avancerade kurser. Båda utbildningarna är yrkesförberedande med flera projektarbeten där man får prova på att jobba i verkliga projekt med företag, men det blir lite olika omfattning beroende på vilket program man läser.

Vad är det för behörighet som krävs för respektive utbildningsprogram i Maskinteknik?

För Civilingenjör i Maskinteknik är det Grundläggande behörighet samt Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1.

För Högskoleingejör i Maskinteknik är det Grundläggande behörighet samt Matematik 3c, Fysik 2 och Kemi 1.

Om man läser Högskoleingenjörsprogrammet i Maskinteknik 3 år, kan man sedan hoppa på Civilingenjörsprogrammet i Maskinteknik?

Man kan (om man uppfyller antagningskraven) byta från det ena till det andra programmet, i mån av plats, eftersom programmen inledningsvis delar flera av kurserna. Det är dock så att de allteftersom från år 2 skiljer sig åt då Civilingenjörerna fördjupar sig vidare i de olika ämnena medan högskoleingenjörerna lägger mer fokus på tillämpning, och därför är det bra att byta så fort man känner sig säker på att man vill göra det valet.

Kan de som har/läst kandidatexamen i ekonomiprogrammet och företagsekonomi, ansöka till Master i Maskinteknik?

Generellt sett är ett krav för ett Masterprogram inom Maskinteknik att man också har läst ett kandidatprogram inom maskinteknik. Vi har till exempel ett Masterprogram i Maskinteknik med inriktning mot Strukturmekanik (fokuserar beräkningar och simulering av maskintekniska konstruktioner) och det kräver till exempel att man har en Bachelorexamen / Kandidatexamen i Maskinteknik.