Vanliga frågor | FAQ

Jag är intresserad av programmet Civilingenjör i Maskinteknik med inriktning på innovativ och hållbar produktutveckling. Jag undrar inom vilka industrier kommer någon som gått utbildningen kunna arbeta inom som produktutvecklare?

Vi har sett en ganska stor bredd av företag som de examinerade studenterna jobbar inom. Dels ser vi exempelvis att fordonsindustrin med Volvo, Scania och deras underleverantörer är vanliga arbetsplatser. Andra arbetsplatser där vi har flera alumner är exempelvis IKEA, Ericsson, Tetrapak och olika konsultbolag.

Vi försöker utbilda i en ganska generisk metodik med verktyg och metoder som de flesta har behov av när det gäller konstruktion och produktutveckling.

Det finns många vägar att välja och man får ganska mycket ett arbetssätt som man tränar upp i projektkurser vilket innebär att man kan välja sin väg antingen under eller efter utbildningen.

Vilket CAD-system använder ni av på BTH?

Vi använder senaste utgåvan av Autodesk Inventor Professional samt även medföljande simuleringsverktyg såsom Nastran-in-CAD, mm i vår undervisning. Det är ett CAD/CAE-paket för 3D-solidmodellering med lösningar exempelvis CAM, Simulering, Design Automation, mm i jämförbar paritet med exempelvis Creo, Catia, Siemens NX, och SolidWorks.

Man brukar säga att det viktiga är att förstå och kunna handha ett verktyg i paritet med något dessa och förstå parametrisk modellering riktigt bra för att ha en bra kunskap om den delen av ingenjörsarbetet. Det är det som vi fokuserar på i vår CAD-undervisning.

Sedan är det inte stor skillnad mellan dem, och det går sedan, med några timmar nötande av tutorials i något av de andra verktygen, ganska lätt att ställa om till att vara bra på dem också – bara du har en bra grundförståelse av solidmodellering.

Vad är skillnaden mellan Civilingenjör och Högskoleingenjör?

Skillnaden ligger lite i djupet på utbildningen, båda har en solid grund i matematik, fysik, CAD, hållfasthetslära, maskinelement, mm. Men eftersom det är 2 år mer på civil så går vi lite mer på djupet i den och där läser man fler avancerade kurser. Båda utbildningarna är yrkesförberedande med flera projektarbeten där man får prova på att jobba i verkliga projekt med företag, men det blir lite olika omfattning beroende på vilket program man läser.

Skillnaden mellan Civilingenjör och Högskoleingenjör

Om man läser Högskoleingenjörsprogrammet i Maskinteknik 3 år, kan man sedan hoppa på Civilingenjörsprogrammet i Maskinteknik?

Man kan (om man uppfyller antagningskraven) byta från det ena till det andra programmet, i mån av plats, eftersom programmen inledningsvis delar flera av kurserna. Det är dock så att de allteftersom från år 2 skiljer sig åt då Civilingenjörerna fördjupar sig vidare i de olika ämnena medan högskoleingenjörerna lägger mer fokus på tillämpning, och därför är det bra att byta så fort man känner sig säker på att man vill göra det valet.

Vad är det för behörighet som krävs för respektive utbildningsprogram i Maskinteknik?

För Civilingenjör i Maskinteknik är det Grundläggande behörighet samt Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1.

För Högskoleingejör i Maskinteknik är det Grundläggande behörighet samt Matematik 3c, Fysik 2 och Kemi 1.

Kommer man arbeta praktiskt genom att t.ex. producera prototyper och testa dem?

Ja, absolut! Vi tror mycket på “learning-by-doing", att man lär genom att bygga antingen i verkstan eller i prototyp-labbet Makerspace. Många gånger behöver man testa med användare om det man bygger faktiskt funkar och det som löser deras behov, andra gånger måste man testa hur långt det går innan den sönder.

Att redan under studierna bygga erfarenhet om vad som funkar och inte funkar, samt bygga på sitt självförtroende är en viktig del av en ingenjörsutbildning. 

Vi har utrustning för bearbetning i metal, trä, 3d-print, laserskärare, smart-industri, elektronik (Arduino, Raspberry Pi, mm).

Jag undrar hur mycket man arbetar med digitala verktyg som CAD och hur mycket fokus det är på just hållbar produktutveckling?

De två aspekterna sker i en mix. 

Verktyg som CAD och även simuleringsverktyg som exempelvis FEM är viktiga att använda i projekten. Ser vi på exempelvis var utvecklingen är på väg kommer det nog vara fler simuleringsverktyg eftersom de blir mer användarvänliga och datorer allt bättre. 

Sedan kommer man ju jobba med metoder och lösa problem i projekten och där blir ju exempelvis Hållbar produktutveckling och verktyg förr att ta fram Cirkulära lösningar med låg miljöpåverkan viktigt. Det handlar mycket om processen som man jobbar efter och de beslut som man tar i projekten.

Som grund för allt har man också ämnen som matematik, fysik, samt maskinteknikämnen som hållfasthetslära, materiallära, maskinelement, med mera. 

Kan jag börja läsa Maskinteknik på vårterminen?

Vi har bara intag för nya studenter på höstterminen med start sista veckan i augusti, så med andra ord har vi inte något intag till vårterminen.

Kan de som har/läst kandidatexamen i ekonomiprogrammet och företagsekonomi, ansöka till Master i Maskinteknik?

Generellt sett är ett krav för ett Masterprogram inom Maskinteknik att man också har läst ett kandidatprogram inom maskinteknik. Vi har till exempel ett Masterprogram i Maskinteknik med inriktning mot Strukturmekanik (fokuserar beräkningar och simulering av maskintekniska konstruktioner) och det kräver till exempel att man har en Bachelorexamen / Kandidatexamen i Maskinteknik.

Behöver jag köpa egen dator för mina studier och vad rekommenderar ni att jag skaffar?

Vi uppmuntrar alla studenter att ta med egen dator som kan användas i studierna. Du kommer att ha nytta av en egen bärbar dator, inte bara på lektioner utan även i biblioteket och vid tentamen. 

Under tiden du är student har du access till programvaror som exempelvis Office-paket, CAD-systemet Autodesk Inventor (och flera andra av Autodesks produkter), simulerings program (Abaqus), beräkningsprogramvara (Matlab) och mycket mer. Principen är att man identifierar sig som student och får använda programvaror i utbildningssyfte för sina studier. Läs mer här om vilka program man har access till: https://studentportal.bth.se/page/tillgang-till-programvara

Under tiden med Coronapandemin har merparten av undervisningen skett på distans och vi har med anledning av risk för smittspridning stängt datorsalar. Därför har det varit viktigt att man har tillgång till en dator och bra uppkoppling för att kunna bedriva studier på distans. 

Det mest krävande programmet som vi har är vårt CAD-program Autodesk Inventor (som studenter får ladda ner gratis via Autodesks Education-program), med höga krav på grafikprestanda. Därför anger vi den specifikationen som rekommenderat till våra studenter att beakta när man köper en ny dator. 

Specifikation dator: 

CPU: 

Rekommenderat: 3.0 GHz+, 4-kärnor

Minimum: 2.5 GHz

RAM-minne:

Rekommenderat: 32 GB RAM

Minimum: 16 GB RAM (räcker till mindre assemblies om max 500 delar)

Grafikkort (GPU): 

Rekommenderat: 4 GB GPU (106 GB/S bandbredd); DirectX 11-kompatibelt. 

Minimum: 1 GB GPU (29 GB/S bandbredd); DirectX 11-kompatibelt. 

Lagringsutrymme: 

Minimum: 40 GB för Autodesk Inventor; lägg därtill till utrymme för operativsystem, andra program och fillagring.

Rekommenderar: Ganska mycket mer än minimum, beroende på hur mycket tid man vill lägga på att optimera lagring så kan nog 500 GB+ eller till och med 1TB vara bra. 

Nätverk: bredbandsuppkoppling rekommenderas 

Operativsystem: 64-bit Windows 10. 

Angående Apple-dator: 

De flesta ingenjörsprogramvarorna som vi använder på programmet är endast kompatibla med Windows och vi har erfarit svårigheter med att få igång dessa programvaror på virtualiserade Windowsinstallationer på Apple-datorer. Vi har inte möjlighet att bistå med support för dessa problem. Vi rekommenderar därför att man köper en Windows-dator. Vi har inte möjlighet att bistå med support för dessa problem och rekommenderar därför Windowsdatorer.

Läs mer om datorkrav här: https://www.bth.se/utbildning/nyss-antagen/it-helpdesk/egendator/ 

Har du vidare frågor är du välkommen att kontakta programansvarig för ditt program.