Pressmeddelande -

Pressinbjudan

För att öka svensk industris konkurrenskraft och för att stötta den i att ta fram och utveckla framtidens hållbara produkt-tjänstesystem vill BTH bygga en forskningsmiljö kring innovativ produktutveckling. Tack vare medel från KK-stiftelsen kan detta bli verklighet. Media inbjuds
att träffa både BTH och en av industrirepresentanterna i projektet.

BTH har i dagarna blivit beviljade medel från KK-stiftelsen (Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling) för miljön Modelldriven utveckling och beslutsstöd. Totalt handlar det om cirka 90 miljoner över sex år där KK-stiftelsen står för en tredjedel av kostnaden och BTH tillsammans med
företag för resten.

– Syftet är att bygga upp en stark forskningsmiljö som ska stötta svensk industri i att ta fram och utveckla framtidens produkt-tjänstelösningar som ska vara hållbara och skapa kundvärde. Vi jobbar med frågor som berör innovativ produktutveckling, hållbarhet, förändringsförmåga och beslutsstöd, säger Tobias Larsson, professor i maskinteknik vid BTH.

– Sverige behöver stärka sin konkurrenskraftbåde inom och utanför Sverige och då är det viktigt att kompetensen inom innovativ produktutveckling stärks. Här spelar BTH en viktig roll med sin kunskap och sitt goda samarbete med näringslivet, säger Madelene Sandström, VD för KK-stiftelsen.

– Det är mycket glädjande att BTH har fått förtroendet av KK-stiftelsen att bygga vidare på den kompetens och excellens som finns, och utveckla forskningsmiljön kring innovativ produktutveckling. Ett starkt kvitto på att BTH verkligen forskar ”in real life”, säger BTH:s rektor Ursula
Hass.

Media är välkommen att träffa Anders Hederstierna, prorektor vid BTH, Tobias Larsson, professor i maskinteknik och projektledare samt Peter Wallin, forskningskoordinator, Volvo Construction Equipment.

Dag: Fredag 14 december
Tid: Kl 11:00
Plats: Sal Utsikten, överst i hus J, BTH Campus Gräsvik, Karlskrona

För mer information, kontakta Tobias Larsson på telefon 0455-38 55 25 eller via  e-post: tobias.larsson@bth.se. Se även www.bth.se


 

Fakta:

De som medverkar i forskningsmiljön är, förutom BTH och KK-stiftelsen, även Aura Light International, Avalon Innovation, Dynapac Compaction Equipment,Holje International Group, Industrigruppen Karlskrona, Tech Network, Tetra Pak Packaging Solutions AB, GKN Aerospace Engine Systems och Volvo Construction Equipment. 

 

 

Ämnen

  • Utbildning

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, är en av Sveriges tydligast profilerade högskolor med visionen att vara en globalt attraktiv kunskapscommunity inom tillämpad IT och innovation för hållbar tillväxt. Här samsas teknik med ekonomi, samhällsvetenskap, hälsa och vård samt kultur och kommunikation. BTH bedriver utbildning och forskning på hög internationell nivå där lärandet står i centrum för såväl studenten, läraren som forskaren.

Blekinge Tekniska Högskola startade 1989 och har idag fler än 8 000 registrerade studenter och drygt 550 anställda. BTH fick 1999 universitetsstatus inom vetenskapsområdet teknik, och bedriver forskarutbildning inom områdena IT med tillämpningar och Planering och management.

Vårt huvudcampus ligger i Karlskrona där verksamheten inryms i nya lokaler med havet som närmaste granne. BTH:s campus i Karlshamn ligger även det vid havet.

Utmärkande för BTH är det nära samarbetet med näringsliv och samhälle vilket genomsyrar både forskning och utbildning på såväl regional, nationell som internationell nivå. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.

Sedan den 1 september 2008 är BTH en klimatneutral högskola.

Besök oss gärna på www.bth.se

Kontakter

Margareta Ahlström

Pressansvarig/Press Officer 0455-38 50 91