Designprojekt tillsammans med ThyssenKrupp Marine Systems

Designprojekt tillsammans med ThyssenKrupp Marine Systems

Under våren så har ett samarbetsprojekt genomförts i kursen Industriell Design som har erbjudits studenter inom både civilingenjörsprogrammet och utvecklingsingenjörsprogrammet. Drygt ett 20-tal studenter fick med handledningshjälp av konsultbolaget Industridesign ett uppdrag från ThyssenKrupp Marine Systems att ta fram ett konceptförslag för att utveckla ett transportsystem med specifika krav.

design-amt

Studentgruppen blev presenterade den designprocess och den metodik som man skulle hålla sig till och som är vedertagen i designsammanhang. Studenterna fick efter att ha tagit del av såväl tekniska som miljö- och ergonomiska krav gå in i en designförstudie för att ta reda på möjliga påverkansfaktorer och sätta sig in i alla aspekter.

design-amt-schema-300x99

Översiktlig tidplan för projektarbetet i kursen Industriell Design

Nästa del av projektet bestod av en idégenereringsfas då syftet var att ta fram ett antal förslag i gruppen som sedan värderas. Av de förslag som togs fram så valdes ett, för vidare formulering och konkretisering genom att ta fram konstruktionsmodeller och göra vidare utvärdering av idén.

Totalt 6 grupper, om 2-4 studenter i varje, presenterade sina resultat dels genom en muntlig presentation och dels genom en skriftlig rapport. En representant från ThyssenKrupp Marine Systems utvärderade respektive grupps resultat och gav feedback på gruppernas genomförande av projektet.

Sammanfattningsvis var detta ett bevis på ett lyckat samarbete mellan högskolan och näringsliv där studenter har fått ta del av ett verkligt tekniskt problem, sätta sig in i en etablerad metodik och har fått en bra kontakt med näringslivet samtidigt som företaget förhoppningsvis har fått värdefulla idéer att bygga vidare på. BTH kommer att fortsätta att jobba för att ta fram liknande samarbetsprojekt inom programmet.

Lena Prinselaar, lena.prinselaar@bth.se, Programansvarig för Maskinteknik

Categories: Education, News