Robotrace: Projektkurs 1 (MT1458)

Robotrace: Projektkurs 1 (MT1458)

robot mindstorms 2016
Mindstorms-robot

Hur utvecklar man en robot som kan utföra komplexa uppgifter under delvis okända förutsättningar? Detta var grundproblemet i kursen MT1458, en projektkurs för andraårstudenterna i maskinteknik.

Studenterna har under vårterminen jobbat med en mekatronisk utmaning där uppgiften var att konstruera, bygga och programmera en autonom robot. Roboten skulle klara av att ta sig igenom en hinderbana bestående av sju delmoment.

bana

I robotbygget fanns inga begränsningar vad gällde material- och komponentval men alla robotar byggdes med LEGO Mindstorms som bas. LEGO Mindstorms är ett system av mjukvara och hårdvara för att skapa flexibla, programmerbara robotar. Det innehåller en programmerbar logikenhet som kontrollerar systemet, motorer och sensorer.

Studenterna har visat stort engagemang och lagt mycket tid på sina robotar. Under devisen ”serious play” har man bland annat lärt sig om mekatronik, produktutveckling, projektledning och gruppdynamik.

Torsdagen den 19:e maj var det slutpresentation och dags för ett tävlingsmoment där lagen fick visa vad deras robotar klarade av. Alla lag visade upp fungerande robotar med spännande och kreativa lösningar på system- och komponent-nivå. När de nio lagen ställde upp på startlinjen visade sig tävlingsarenan från sin sämsta sida och bjöd på otäcka ljusförhållanden som ställde till det lite för robotarnas sensorer. Detta resulterade i ännu en lärdom, vikten av robust design. När dammet lagt sig stod lag 4 som slutsegrare efter att ha genomfört en nästan felfri tävling. Vi gratulerar lag 4 till en välförtjänt vinst samtidigt som vi även applåderar insatsen från alla deltagande lag för ett mycket väl genomfört projekt.

Team 4 vann tävlingen
Team 4 vann tävlingen

Video

Galleri

Categories: Education