Design Expo 2016: Projektkurs 2 (MT1459)

Design Expo 2016: Projektkurs 2 (MT1459)

IMG_3757Projektkurs 2 (MT1459) med studenter från Maskintekniks tredje år genomförde den 19/5 sina slutpresentationer och en utställning för allmänheten och media.

Studenterna berättade om och visade prototyper för patientvägning (med SICAHT), monteringsfixturer för asfaltsvältar (med Atlas Copco), kvicksilveråtervinning (med MRT System) och rack för karossdelar (med EBP). Därtill flera spännande prototyper som kommit från studenternas egna idéer, såsom en skrovrengörare för båtar, en shaker för blandning av kosttillskott, en mobil shoppingväska samt en mer effektiv tavelsudd.

Teamen har under våren skapat en stor mängd prototyper för att bättre förstå behov och problem samt för att effektivt kunna skapa och testa nya lösningsförslag. Vi fick se bevis på stor uppfinningsrikedom under arbetet, bland annat genom ett av teamen som “hackade” mikrovågsugnar för att göra egna elektromagneter för kvicksilveråtervinning, eller ett annat av teamen som plockade isär badrumsvågar för att underlätta patientvägning. Exemplen är många och olikartade, och studenterna var i stora drag överens om att designa och bygga är två helt olika saker. Att få löda, skruva, svetsa, bygga lego, 3D-printa, sy – eller vad det nu har handlat om – har varit absolut nödvändigt för att nå till dagens resultat.

En annan insikt är att det ofta är “det enkla som ska lösa det avancerade”, vilket innebär att teamen ofta har grävt ner sig i olika funktioner och lösningar, för att i slutändan hitta en kombination som är enkel att bygga och enkel att förstå – av typen “varför tänkte vi inte på detta från början?”

Flera av projekten, bland annat med EBP och Atlas Copco går nu in i en produktionsfas tillsammans med företagen, och det finns stor potential att kommersialisera även de andra projekten. Spännande tider framöver!

Ett stort tack till alla studenter, lärare, företagsrepresentanter och andra personer som har bidragit till att göra denna vår till en kul och värdefull läroupplevelse!

Videoklipp

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=PP2nM20EZVk]

Bilder

Mer information

Representerar du ett företag eller en organisation som har en utmaning att lösa? Kontakta Andreas Larsson för att se hur denna utmaning skulle kunna passa in i Projektkurs 2 våren 2017.