Besök vid Swedish Water Jet Lab

Besök vid Swedish Water Jet Lab

IMG_2577

Swedish Water Jet Lab har sitt ursprung som forskningslaboratorium vid BTH med fokus på vattenskärning. Tillsammans med företag inom branschen är målet att skapa en hållbar utveckling av vattenskärningsindustrin i Sverige. 

SWL är idag en plattform där industri, samhälle och högskola får möjlighet till att bedriva samverkansprojekt på ett effektivt sätt, läs mer om SWL.

Dr. Anders Jönsson (lektor vid BTH och föreståndare för SWJL) hälsade oss välkomna och beskrev grunderna i vattenskärning och hur kompetensen i regionen har utvecklats under de senaste 40 åren. Vattenskärning som teknik introducerades under 70-talet och är en av de senaste helt nya produktionsteknikerna som introducerats på marknaden. Kärnan installerade sin pusselskärningsmaskin under 70-talet och den triggade igång utvecklingen inom området.

Idag finns ett starkt kluster kring vattenskärning i Ronneby och Water Jet Lab är i centrum av denna utveckling. Anders Jönsson visade på den stora bredd av applikationer man jobbar med idag från smått till stort, och det är fascinerande att se vad som går att göra. Ett par års forskning inom polering med vattenskärning har också lett fram till spin-off-företaget Nova Innovation Solutions där fokus är just på polering, en spännande utveckling med enorm potential globalt.

Det går att vattenskära med rätt fin precision...
Det går att vattenskära med rätt fin precision…
Komponentexempel...
Komponentexempel…

 

 

Categories: News, Research